Silketrykk

Silketrykk er en teknikk der farge blir påført underlaget ved hjelp av en silkeaktig skjerm. I pop art bruker mange kunstnere silketrykk for å skape levende og fargerike bilder, ofte inspirert av popkultur og massemedier. Resultatet er unikt og iøynefallende.
LES MER UNDER BILDENE.

Grafisk trykk laget av Rino Larsen. Ape kysser en frosk
Kiss, et av Rino Larsen motiver.
Se flere bilder her

Mitt forhold til silketrykk
 

Jeg trykker noen av bildene mine med silketrykk. Serigrafi betyr løst oversatt “å skrive med silke”, og det er en spennende og tradisjonsrik teknikk som jeg liker å eksperimentere med når jeg lager min grafikk. Silketrykk er en spennende metode fordi du kan trykke på så mange ulike underlag, som plast, keramikk, tekstil, glass, metall, i tillegg til papir. Selv om jeg i all hovedsak fortsetter å eksperimentere innen DGA har jeg på ingen måte forlatt silketrykk eller noen av de gamle teknikkene. 
Silketrykk%20sma%CC%8A%20eik
Tre av silketrykkene fra en serie på seks motiver

Hvordan fremstilles silketrykk?
 

Tradisjonell silketrykk er en grafisk trykkemetode der en finvevd silkeduk, nylon- eller polyesterduk spennes over en ramme. Trykkfargen blir trykket på underlaget gjennom denne duken. Motivet lages ved at sjablonger/stensiler, lim, lakk, eller plastfilm påføres duken og danner tette partier som trykkfargen ikke går igjennom når man siden svabrer over duken med en rakel. Trykkfargen helles rett på duken, og rammen senkes deretter ned mot et trykkunderlag av papir, lerret eller stoff. Etter svabringen heves rammen, silketrykket tørkes, og prosessen gjentas ved behov. Én ramme benyttes for hver farge.

Ofte stilte spørsmål om silketrykk:
  1. Hva innebærer teknikken silketrykk innenfor kunstverdenen?
  2. Hvilke arbeidsprosesser og prinsipper ligger til grunn for silketrykkmetoden?
  3. Hva skiller trykket fra silketrykk fra litografiske trykkmetoder når det gjelder kunstnerisk utførelse og teknikk?
Denne artikkelen har som mål å gi god og nyansert informasjon om silketrykk.
 

Fotografi og silketrykk


Når et fotografi skal benyttes i silketrykk, lages en tett sjablong på duken ved å påføre en fotoemulsjon, gjerne lysømfintlig gelatin som herdes i sterkt lys. Fotoemulsjonen belyses med en film-original liggende foran duken. Dukområdene som ikke har blitt belyst (områdene som var beskyttet av film-originalen), herdes ikke og kan vaskes vekk med vann. Dermed vil trykkfargen sive igjennom silken i disse områdene og nå trykkunderlaget på andre siden.

 

Likheter mellom silketrykk som metode og gatekunst


Silketrykk er et eksempel på plantrykk, som vil si at trykkplaten ikke har forhøyninger eller fordypninger. Alt ligger på samme nivå. Litografi er et annet eksempel der plantrykk benyttes. Sjablongmetoden som benyttes i silketrykk brukes også i street art, der gatekunstnere lager sjablonger før de går ut i gatebildet hvor kunstverket ferdigstilles. Street art-kunstnere som graffiti-legenden DOT DOT DOT er et eksempel på kunstnere som utforsker flere genre, deriblant silketrykk. 
 
  1. I pop art bruker mange kunstnere silketrykk for å skape levende og fargerike bilder, ofte inspirert av popkultur og massemedier.
  2. Tradisjonell silketrykk er en grafisk trykkemetode der en finvevd silkeduk, nylon- eller polyesterduk spennes over en ramme.
  3. Motivet lages ved at sjablonger/stensiler, lim, lakk eller plastfilm påføres duken og danner tette partier som trykkfargen ikke går igjennom når man siden svabrer over duken med en rakel.
  4. Silketrykkfargen helles rett på duken, og rammen senkes deretter ned mot et trykkunderlag av papir, lerret eller stoff.
  5. Når et fotografi skal benyttes i silketrykk, lages en tett sjablong på duken ved å påføre en fotoemulsjon, gjerne lysømfintlig gelatin som herdes i sterkt lys.

 
Kilder og linker:
https://snl.no/silketrykk
https://snl.no/serigrafi
https://no.wikipedia.org/wiki/Silketrykk

 
Rino%20Larsen%20kunstner

Artikkelen er skrevet av Rino Larsen

Med over 30 års erfaring har Rino Larsen skapt et bredt spekter av bilder, tegninger og kunstverk. I tillegg til sin kunstneriske praksis, har han også hatt roller som illustratør, designer og foreleser innen grafisk design. Han har opparbeidet seg et stort publikum og hans verk er å finne på over 40 gallerier rundt om i Norge og i Valencia.