Grafikk

Grafikk er en kunstform som har vært en integrert del av menneskets kreative uttrykk i mange århundrer. Det kombinerer teknikk og kreativitet for å skape visuelt engasjerende bilder og trykk.
LES MER UNDER BILDENE.
Grafikk. Jente balanserer på hjerte
Fix U, et av Rino Larsen motiver.
Se flere bilder her

Grafikkens historie og opprinnelse


Historien til grafikk strekker seg tilbake til oldtiden, da mennesker begynte å eksperimentere med trykkmetoder for å lage bilder på forskjellige overflater. Men det var først med utviklingen av trykkpressen på 1400-tallet av Johannes Gutenberg at grafikk virkelig ble tilgjengelig for massene. Trykkpressen gjorde det mulig å produsere trykte bilder og tekst i større skala, og åpnet dørene for spredningen av kunnskap og kunst.
 

Ofte stilte spørsmål om grafikk:

 1. Hva betyr ordet grafikk?

  • Grafikk refererer til kunstverk som er laget ved bruk av trykkteknikker som tresnitt, etsning, silketrykk eller litografi.
 2. Hva betyr EA på kunst?

  • EA står for "Épreuve d'Artiste", en fransk term som betyr "artistens prøvetrykk". Det refererer til prøvetrykk utenfor opplaget, vanligvis signert av kunstneren og brukt som referanse for opplaget.
  • I Norge refererer det til Eget Arbeid. Det er bilder som brukes i utstillingsøyemed og til kunstnerens eget lager.
 3. Hva er forskjellen på trykk og litografi?

  • Trykk er en bredere betegnelse som omfatter ulike metoder for reproduksjon av kunstverk, inkludert litografi, mens litografi er en spesifikk trykkemetode som involverer overføring av et bilde fra en stein- eller metallplate til et underlag.
 4. Hvordan signere trykk?

  • Trykk signeres vanligvis nederst i hjørnet på forsiden av papiret. Kunstneren signerer vanligvis i blyant eller penn med et individuelt nummer for å indikere opplagets størrelse og trykkets nummer.
Les mer om grafikk på Norske Grafikere her
Image-1

Grafikk har mange bruksområder og er til stede i forskjellige former i vår hverdag. 

 1. Kunsten: Grafikk er en viktig del av den kunstneriske verden. Kunstnere bruker grafiske teknikker for å lage unike og gripende trykk og bilder. Fra litografi og tresnitt til silketrykk og digital grafikk, gir disse teknikkene kunstnerne muligheten til å utforske forskjellige stiler og uttrykk.

 2. Kommersiell trykking: Grafikk brukes også i kommersiell trykking, som reklame, emballasje og boktrykk. Grafiske designere bruker sine ferdigheter til å lage visuelt tiltalende og informative materialer som fanger oppmerksomheten til målgruppen.

 3. Identitet og branding: Grafiske elementer som logoer, typografi og farger spiller en viktig rolle i identiteten til bedrifter og merkevarer. Grafiske designere jobber med å skape unike og gjenkjennelige visuelle identiteter for å representere organisasjoner på en effektiv måte.

 4. Annonsering og markedsføring: Grafikk brukes også i annonsering og markedsføring for å kommunisere budskapet og tiltrekke seg kundenes oppmerksomhet. Fra plakater og brosjyrer til digitale annonser og sosiale mediegrafikk, spiller grafisk design en viktig rolle i å skape engasjerende og minneverdige kampanjer.

Les om noen kjente kunstnere innen grafikk

De syv vanligste grafiske teknikkene:

 1. Litografi: En trykkmetode der en stein eller plate blir brukt til å overføre et bilde til papir ved hjelp av trykkfarge.

 2. Høytrykk: En teknikk der et bilde eller mønster blir skåret eller gravert på en plate eller blokk, og trykkfarge blir påført for å overføre bildet.

 3. Dyptrykk: En metode der et bilde blir etset eller risset inn i en metallplate, som deretter blir dyppet i trykkfarge og overført til papiret.

 4. Serigrafi: Også kjent som silketrykk, involverer denne metoden å påføre trykkfarge gjennom en finmasket skjerm for å lage et bilde eller mønster. Mye brukt innen pop art

 5. Tresnitt: En teknikk der et bilde blir skåret ut i en treblokk, som deretter blir påført trykkfarge og overført til papiret.

 6. Kobberstikk: En prosess der et bilde blir gravert på en kobberplate, og deretter blir platen farget og overført til papiret.

 7. Digital Grafikk: Bruker datamaskiner og grafikkprogramvare til å skape og manipulere bilder, som deretter kan skrives ut på forskjellige overflater.

  Digital grafikk har fått større utbredelse fra de første 20 årene av det 21. århundre. Norske Grafikere har også løftet grafikk utført med digitale teknikker og kaller det digital grafikk. Det er nå akseptert som tidligere metoder å fremstille grafikk. Den digitalen er å regne som trykkplaten. Reglene for andre typer original trykke er de samme med tanke på opplag, signatur osv. Les mer om original grafikk på Norske Grafikeres hjemmeside.

   

  Oppsummering:

  Grafikk er en mangfoldig kunstform og kommunikasjonsmiddel som har en lang historie. Fra litografi og høytrykk til digital grafikk, gir de ulike teknikkene kunstnere og designere verktøyene de trenger for å uttrykke sin kreativitet og formidle sine budskap. Grafikk har mange bruksområder, inkludert kunst, kommersiell trykking og merkevarebygging.

  Grafikk i kunstverdenen har utviklet seg gjennom tidene, fra de eldste hulemaleriene til de mest moderne digitale kunstverkene. Kunstnere bruker grafiske teknikker som blyantskisser, blekktegninger, malerier og digitale kunstverk for å skape visuelle mesterverk som kan uttrykke følelser, ideer og historier. Grafikkens mangfold tillater kunstnere å utforske ulike stiler og uttrykksformer, fra abstrakt til realisme, og alt imellom.

  I kommersiell trykking spiller grafikk en sentral rolle i å lage brosjyrer, plakater, bøker, magasiner og annet reklamemateriell. Designere bruker grafiske elementer som bilder, typografi og farger for å tiltrekke seg oppmerksomhet og kommunisere budskapet til målgruppen. Den visuelle appell av grafikk er avgjørende for å skape et sterkt inntrykk og engasjere potensielle kunder.

  Merkevarebygging er en annen sektor der grafikk er uunnværlig. Logoer, emblemer og visuelle identiteter er alle grafiske elementer som hjelper selskaper med å skille seg ut fra konkurrentene og bygge gjenkjennelse blant forbrukerne. Grafisk design er en disiplin som tar sikte på å skape unike og minneverdige visuelle merkevarer som kan representere verdier og målsettinger til en bedrift.

  Grafikk er også viktig i digitale medier, inkludert nettsider, apper og sosiale medier. Visuelle elementer som bilder, ikoner og infografikk forbedrer brukeropplevelsen og gjør det enklere å formidle informasjon på en forståelig måte. Grafisk design i den digitale sfæren handler også om å skape brukervennlige grensesnitt som tiltrekker seg og beholder besøkende.

  I dagens verden er grafikk en integrert del av vår visuelle kultur. Det spiller en viktig rolle i kunst, kommunikasjon, markedsføring og teknologi. Fra klassiske kunstverk til moderne reklamekampanjer, grafikk fortsetter å være et kraftig verktøy for å uttrykke ideer, formidle budskap og engasjere publikum. Med den raske utviklingen av teknologi vil grafikk sannsynligvis fortsette å utvikle seg og utforske nye grenser, og fortsette å inspirere og begeistre mennesker over hele verden.

Viktige årstall for utviklingen av grafikk
Rino%20Larsen%20kunstner

Om Rino Larsen

Med over 30 års erfaring har artikkelforfatteren skapt mangfoldige bilder, tegninger og kunstverk. Hans verk er representert på over 40 gallerier i Norge. I tillegg til sin kunstneriske praksis, har han også jobbet som illustratør, designer og foreleser innen grafisk design.
 

Les om Gras gruppens betydning for utbredelsen av grafikk i norge