Grafikk

Grafikk er en kunstform som har vært en integrert del av menneskets kreative uttrykk i mange århundrer. Det kombinerer teknikk og kreativitet for å skape visuelt engasjerende bilder og trykk.
LES MER UNDER BILDENE.
Forever NYHET
3 675,-
Forever NYHET
50 x 50
Dare NYHET
3 675,-
Dare NYHET
50 x 50
Fix U 2 NYHET
3 675,-
Fix U 2 NYHET
50 x 50
Change NYHET
3 675,-
Change NYHET
50 x 50
Fragile NYHET
3 675,-
Fragile NYHET
50 x 50
To The Moon NYHET
3 675,-
To The Moon NYHET
50 x 50
Hug Me NYHET
3 675,-
Hug Me NYHET
50 x 50
Fantasia NYHET
3 675,-
Fantasia NYHET
50 x 50

Grafikkens historie og opprinnelse


Historien til grafikk strekker seg tilbake til oldtiden, da mennesker begynte å eksperimentere med trykkmetoder for å lage bilder på forskjellige overflater. Men det var først med utviklingen av trykkpressen på 1400-tallet av Johannes Gutenberg at grafikk virkelig ble tilgjengelig for massene. Trykkpressen gjorde det mulig å produsere trykte bilder og tekst i større skala, og åpnet dørene for spredningen av kunnskap og kunst.

.

Image-1

Grafikk har mange bruksområder og er til stede i forskjellige former i vår hverdag. 

 1. Kunsten: Grafikk er en viktig del av den kunstneriske verden. Kunstnere bruker grafiske teknikker for å lage unike og gripende trykk og bilder. Fra litografi og tresnitt til silketrykk og digital grafikk, gir disse teknikkene kunstnerne muligheten til å utforske forskjellige stiler og uttrykk.

 2. Kommersiell trykking: Grafikk brukes også i kommersiell trykking, som reklame, emballasje og boktrykk. Grafiske designere bruker sine ferdigheter til å lage visuelt tiltalende og informative materialer som fanger oppmerksomheten til målgruppen.

 3. Identitet og branding: Grafiske elementer som logoer, typografi og farger spiller en viktig rolle i identiteten til bedrifter og merkevarer. Grafiske designere jobber med å skape unike og gjenkjennelige visuelle identiteter for å representere organisasjoner på en effektiv måte.

 4. Annonsering og markedsføring: Grafikk brukes også i annonsering og markedsføring for å kommunisere budskapet og tiltrekke seg kundenes oppmerksomhet. Fra plakater og brosjyrer til digitale annonser og sosiale mediegrafikk, spiller grafisk design en viktig rolle i å skape engasjerende og minneverdige kampanjer.

Les om noen kjente kunstnere innen grafikk

De syv vanligste grafiske teknikkene:

 1. Litografi: En trykkmetode der en stein eller plate blir brukt til å overføre et bilde til papir ved hjelp av trykkfarge.

 2. Høytrykk: En teknikk der et bilde eller mønster blir skåret eller gravert på en plate eller blokk, og trykkfarge blir påført for å overføre bildet.

 3. Dyptrykk: En metode der et bilde blir etset eller risset inn i en metallplate, som deretter blir dyppet i trykkfarge og overført til papiret.

 4. Serigrafi: Også kjent som silketrykk, involverer denne metoden å påføre trykkfarge gjennom en finmasket skjerm for å lage et bilde eller mønster.

 5. Tresnitt: En teknikk der et bilde blir skåret ut i en treblokk, som deretter blir påført trykkfarge og overført til papiret.

 6. Kobberstikk: En prosess der et bilde blir gravert på en kobberplate, og deretter blir platen farget og overført til papiret.

 7. Digital Grafikk: Bruker datamaskiner og grafikkprogramvare til å skape og manipulere bilder, som deretter kan skrives ut på forskjellige overflater.
   

  Oppsummering:

  Grafikk er en mangfoldig kunstform og kommunikasjonsmiddel som har en lang historie. Fra litografi og høytrykk til digital grafikk, gir de ulike teknikkene kunstnere og designere verktøyene de trenger for å uttrykke sin kreativitet og formidle sine budskap. Grafikk har mange bruksområder, inkludert kunst, kommersiell trykking og merkevarebygging.

  Grafikk i kunstverdenen har utviklet seg gjennom tidene, fra de eldste hulemaleriene til de mest moderne digitale kunstverkene. Kunstnere bruker grafiske teknikker som blyantskisser, blekktegninger, malerier og digitale kunstverk for å skape visuelle mesterverk som kan uttrykke følelser, ideer og historier. Grafikkens mangfold tillater kunstnere å utforske ulike stiler og uttrykksformer, fra abstrakt til realisme, og alt imellom.

  I kommersiell trykking spiller grafikk en sentral rolle i å lage brosjyrer, plakater, bøker, magasiner og annet reklamemateriell. Designere bruker grafiske elementer som bilder, typografi og farger for å tiltrekke seg oppmerksomhet og kommunisere budskapet til målgruppen. Den visuelle appell av grafikk er avgjørende for å skape et sterkt inntrykk og engasjere potensielle kunder.

  Merkevarebygging er en annen sektor der grafikk er uunnværlig. Logoer, emblemer og visuelle identiteter er alle grafiske elementer som hjelper selskaper med å skille seg ut fra konkurrentene og bygge gjenkjennelse blant forbrukerne. Grafisk design er en disiplin som tar sikte på å skape unike og minneverdige visuelle merkevarer som kan representere verdier og målsettinger til en bedrift.

  Grafikk er også viktig i digitale medier, inkludert nettsider, apper og sosiale medier. Visuelle elementer som bilder, ikoner og infografikk forbedrer brukeropplevelsen og gjør det enklere å formidle informasjon på en forståelig måte. Grafisk design i den digitale sfæren handler også om å skape brukervennlige grensesnitt som tiltrekker seg og beholder besøkende.

  I dagens verden er grafikk en integrert del av vår visuelle kultur. Det spiller en viktig rolle i kunst, kommunikasjon, markedsføring og teknologi. Fra klassiske kunstverk til moderne reklamekampanjer, grafikk fortsetter å være et kraftig verktøy for å uttrykke ideer, formidle budskap og engasjere publikum. Med den raske utviklingen av teknologi vil grafikk sannsynligvis fortsette å utvikle seg og utforske nye grenser, og fortsette å inspirere og begeistre mennesker over hele verden.

   

   

Rino%20Larsen%20kunstner

Om Rino Larsen

Med over 30 års erfaring har artikkelforfatteren skapt mangfoldige bilder, tegninger og kunstverk. Hans verk er representert på over 40 gallerier i Norge. I tillegg til sin kunstneriske praksis, har han også jobbet som illustratør, designer og foreleser innen grafisk design.
 

Les om Gras gruppens betydning for utbredelsen av grafikk i norge